GPS – контролирани предни светлини

АУДИ беше първият производител на автомобили, който въведе като масови ЛЕД предни светлини, а сега прави нова заявка за поредното нововъведение, а именно вграждане на GPS модул за засичане на пешеходци. По този начин светлините ще бъдат контролирани автоматично, а тази екстра първоначално се въвежда в тяхния флагман А8 – седан.

Изначалната идея за вграждане на LED – светлини е била да се пести енергия и увеличи видимостта, но именно поради възможността на диодите да работят независимо един от друг, не като стандартните халогенни крушки, от АУДИ решават да въведат прецизен контрол и позициониране на количеството светлина, която ще се излъчва напред пред автомобила посредством специално компютърно контролирани лещи и рефлектори.

В обновеното АУДИ А8, което се очаква да излезне по-късно тази година, биват вградени 25 високо-интензивни ЛЕД диода във всеки фар, като същите са свързани с предната камера и GPS системата с цел да се нагодят и адаптират към различните варианти на шофиране и обекти на пътя.

Когато системата засече насрещно идващ автомобил, може избирателно да включи едни и изключи други секции от високо-ефективните фарове, за да избегне заслепяване на шофьора отсреща като в същото време осветява достатъчно от пътното поле и периметъра около насрещният автомобил. Колкото повече се доближават автомобилите, толкова повече се променят секциите които осветяват периметъра и точката на заслепяване намалява допълнително, напълно контролиран процес от компютър за секунди. Разбира се, адаптивните светлини не са толкова непознати.

Новост обаче е вграждането на GPS модула. Новата екстра разчита по-прецизно пътя пред автомобила и при завой започва да върти светлината по посока на предстоящият завой още преди шофьора да е завъртял кормилото си. Като важно допълнение в системата за нощно виждане на АУДИ А8 е засичането на пешеходци. В този случай сензорите се активират и насочват ярък сноп светлина към обекта намиращ се по пътя на движение на МПС-то, като мигат 3 пъти. Това значително улеснява шофьора да идентифицира обекта пред него, от една страна, а от друга да насочи вниманието на самия пешеходец към идващото насреща МПС. И като всички технологични нововъведения това също първоначално се вгражда в топ моделите, а след това ще последва и в останалите, така че можем да си представим, че чак след няколко години ще бъдат достъпни за масовият потребител, а не само за притежателите на автомобили струващи 6-цифрени суми.

Photos/Images: Audi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *